BLOG

Een workshop is een beleving

Wat is het toch fijn als de zon weer schijnt.  De wind en regen van de vorige weken lijken nu toch echt voorbij. Wat heeft het gestormd. Word jij daar ook een beetje onrustig van? Ik kan de eerste dagen met slecht weer nog wel bedenken: wat geeft het we maken het binnen lekker warm en gezellig maar na een paar dagen ben ik het, net als iedereen toch een beetje zat. Gelukkig is er vaak wel een momentje dat het even droog is en je letterlijk even kunt uitwaaien buiten. Gelukkig schijnt nu de zon weer, bloeien de eerste bloesembomen en voel je de lente in de lucht.

De zon in de zee, prachtig!

In het atelier is het ook altijd gezellig vertoeven. In deze periode brand de kachel lekker, zijn de lampjes en kaarsjes aan en volg je het snoer van lampjes naar binnen. Binnen ruikt het naar lekkere appeltaart die net uit de oven komt en nog heerlijk warm is. Een workshop bij Nickies doe je niet alleen voor het resultaat maar is een beleving. Een ochtend, middag of avond even lekker er uit zijn. Dit kan met een groep maar ook alleen kun je gewoon aanschuiven. We zitten dan gezellig met elkaar aan de lange tafel en er is meteen contact en gezelligheid.

Heerlijk warme appeltaartjes

Bij binnenkomst is er vaak al een positieve reactie, oh wat is het hier leuk, wat een gezellige ruimte, er gebeurt iets en het doet iets met je. Niet mijn eigen woorden hoor, maar wel leuk om te horen natuurlijk.  En creatief bezig zijn doet ook iets met je geest, het geeft rust en ruimte. Laatst was er een groep familie, zussen en nichtjes die af en toe iets leuks doen met elkaar. Een van hen kwam iets later binnen vanuit haar werk. Ze had een drukke dienst gehad in het ziekenhuis. Ze ging zitten, dronk een kopje thee en genoot van haar taartje, daarna ging ze aan de slag met het schilderen van een bord. Na een half uurtje kwam er een diepe zucht, he he, zei ze, ik kom hier helemaal tot rust. Bij de workshop dikke dames schilderen komen er enkele soms een beetje sceptisch binnen, ik ben helemaal niet creatief, weet niet of ik dit wel kan. En dan hoor je na een tijdje, jee ik wist niet dat ik dit zo leuk vond, ik ben er helemaal blij mee.  Ook een grote groep met dames die altijd veel aan het kletsen zijn met elkaar kan opeens even stil zijn. Dat je ons stil krijgt is heel bijzonder zeggen ze dan. En alles mag, als je wel gezellig wilt kletsen is dat prima maar je merkt ook dat het fijn is gewoon even lekker met een kwast en kleurtjes bezig te zijn.

Een tafel vol gezelligheid

Soms merk ik dat het moeilijk is om je perfectionisme los te laten. We werken met een voorbeeld maar daarna maak je er je eigen creatie van. In de kleuren die jij mooi vindt, die bij je passen of passen bij  je interieur. Dat is voor de een met lekker veel kleur en voor de ander juist wat meer naturel. En dan zeg ik altijd, laat het voorbeeld los, het hoeft niet precies gelijk te zijn, het voorbeeld gaat niet mee dus daarna is het jouw creatie. 

Rechts het voorbeeld, links een geheel eigen resultaat!

Zo is een workshop niet alleen iets wat je doet voor het resultaat maar een paar uur beleving. Het even gewoon zijn en nergens aan hoeven denken. Alles staat klaar en het fijne is, je mag ook gewoon weer alles laten staan en hoeft niks op te ruimen, hoe fijn is dat :). Ik krijg ook vriendinnen die elkaar een beleving cadeau geven en samen een workshop komen doen. Hoe mooi is dat! Soms krijg ik als reactie, daar heb ik geen tijd voor maar hoe fijn is het als je daar een keer tijd voor kunt maken. Creatief bezig zijn is goed voor je geest en zo werkt een workshop als een stukje mindfullness.

Do SOMETHING creative every day!

Als je het leuk vindt te reageren op deze blog zie ik je berichtje graag in de mail info@nickies.nl.

Een nieuw jaar

Een nieuw jaar ligt voor ons, de eerste maand is zelfs al weer voorbij. Het is net of het elk jaar sneller gaat. Ik ben niet van goede voornemens die perse in moeten gaan op 1 januari. Het is natuurlijk elke dag een moment om je iets voor te nemen als je dat graag wilt. Het je eraan houden dat is een tweede, en dat valt niet altijd mee. Zeker niet als je weer even een paar kilootjes kwijt wilt, die komen er ook steeds sneller aan met de jaren en gaan er steeds moeilijker weer af. En ik vind ook alles zo lekker. Maar dan gebruik ik de regel van Mieke Koster, is het echt een 8 of een 9 waard. Elke dag een koekje kan ik best laten staan, chocolade wordt al lastiger maar af en toe een echt lekker taartje, van een goede bakker is echt een genietmomentje.

Het einde van het jaar en het nieuwe wat voor je ligt is toch altijd even een moment van bezinning. Hebben we genoten, wat waren de leuke momenten maar ook waar heb ik van geleerd of wat wil ik volgend jaar anders doen. Wij nemen het door tijdens het kerstdiner met ons gezin, met een wens of vraag in een zelfgemaakte christmasscracker of een pot met praatkaartjes uit het kerstpakket of gewoon het potje met de gespaarde lipjes van de theezakjes.

Een nieuw jaar begint ook met een nieuwe agenda. En ondanks het digitale tijdperk heb ik toch graag een papieren agenda met mooie inspiratie foto’s. Dit jaar heb ik die van By Claire met frisse, kleurige foto’s en haakinspiratie. Een nieuwe agenda voelt net als vroeger als je in een nieuw schrift mocht beginnen. Dan ging je met je vulpen extra mooi schrijven. Heel jammer dat het op bladzijde 2 of 3 alweer wat slordiger werd. En zo voelt een lege agenda ook, en ook dan blijft hij al heel snel niet leeg meer.  Het mooiste is als hij gevuld wordt met mooie en leuke dingen. Hoe leuk is het dan als je je werk ook echt leuk vindt. Er staan al weer verschillende workshops geboekt en dit zijn altijd hele gezellige avonden.  De tuinfair in Midwoud staat al weer in de agenda, elk jaar als ik aan het opbouwen ben denk ik, wat een klus. Maar hoe leuk is het als je ’s ochtends het veld op loopt met al die witte tentjes, je tijdelijke winkeltje voor 3 dagen open doet en er de hele dag vrolijke mensen langs komen. Dit jaar valt de Pinksteren weer later dus zet het maar vast in jouw agenda, 8, 9 en juni.

Wat ik vergeet in de agenda te zetten is af en toe even tijd voor jezelf, een lekker potje thee met een goed boek of een haakwerkje. Dat is voor mij de ultieme ontspanning. Of een mooie wandeling als de zon schijnt, als de eerste blaadjes weer aan de bomen komen. Misschien moeten we die momenten ook in de agenda zetten, zelfs als ze geweest zijn, als een soort dagboekje. Zodat we als we aan het eind van het jaar het jaar weer even doornemen zien hoeveel mooie, kleine genietmomenten er zijn geweest.

Ik hoop dat jullie ook je agenda mogen vullen met mooie dingen, leuke uitjes, ontmoetingen, gesprekken met mensen. Dat zijn de belangrijke dingen in het leven.