BLOG

De tuinfair Midwoud van Nickies

Elk jaar met Pinksteren is de tuinfair in Midwoud. Dit betekent dat de fair soms half mei is en soms  begin juni afhankelijk van hoe deze datum valt. In april begint het bij Nickies altijd weer een beetje te kriebelen. In januari is de inschrijving en dan lijkt het nog heel ver weg en dan opeens is het weer zover. Extra inkopen doen, eigen creaties maken en ontwerpen zoals de gehaakte cactussen, kaarten, tassen en de leuke gehaakte uiltjes. Op het eind is er altijd tijd te kort. Dan komt het aan op het minder leuke en fysiek zwaardere werk. Alle spullen inpakken en de basis van de stand inladen op de aanhanger. Planken voor de tafels, stellingen, kast en de onderdelen voor de kassatafel. Op dat moment denk ik wel eens, ik weet niet of ik dit volgend jaar nog weer ga doen.

Tot we vrijdagochtend het veld op rijden, gelukkig krijg ik altijd hulp (van mijn man) met het rijden van de aanhanger want daar ben ik niet zo handig mee. Op het veld staan alle witte tentjes al klaar dus op zoek naar ons nummer. Aanhanger afkoppelen en dan gaat mijn man snel op weg naar zijn eigen werk. Eerst maar eens rustig de tent bekijken, misschien moet er nog even iets geschilderd worden. De boel uitladen en de tafel en bankjes opklappen en stoelen neerzetten. Dat voelt alsof het een beetje vakantie is en dan krijg ik altijd zin om te gaan kamperen J zeker als de zon erbij schijnt. De kasten in elkaar zetten en passen en meten om alles zo voordelig mogelijk in de tent te zetten. De banner bevestigen en de kassa in elkaar schroeven. Heel langzaam krijgt de basisinvulling van de tent vorm.

Dan komt het leukste werk, alle spullen uitpakken en een plekje geven. Gelukkig krijg ik als we open zijn altijd hulp van lieve mensen, mijn moeder, dochter en vriendin en van een paar enthousiaste meisjes om te helpen bij de workshoptafel. Maar dan moet wel alles geprijsd zijn anders moeten ze steeds vragen wat iets kost. Het is nog een kunst om alles een plekje te geven want dan is de tent toch niet echt groot. De moeilijkste factor is het weer, blijft het droog, waait het niet te hard. Anders kunnen er minder spullen buiten of moet er steeds een zeiltje overheen. Vorig jaar was het weer een topjaar met prachtig weer dus ook dit jaar gaan we weer duimen.

Ondertussen al weer een keer naar huis gereden om nieuwe voorraad op te halen en begin het al lekker vorm te krijgen. Zoveel mogelijk op kleur vind ik zelf het leukste staan. Als alles een beetje een plek heeft is het al avond en gauw naar huis om te slapen. De volgende dag weer vroeg op, laatste dingen uitladen bij de tent en auto weg zetten. Teruglopend naar het veld kom je iedereen tegen. Alle mensen zijn enthousiast en vol verwachting, wat gaat de fair dit jaar weer brengen. Snel de tent open maken, alle spullen naar buiten en gezellig decoreren. De workshoptafel staat klaar. De vlag mag in zijn standaard en we zijn OPEN J

Er wordt omgeroepen dat de fair open gaat en dat er al mensen in de rij staan voor de ingang. Op zaterdag is het meestal nog niet zo heel erg druk maar gezellig om de eerste dag op te starten. De muziek klinkt op het veld, de terrassen gaan open en er worden lekker kopjes thee en koffie gedronken met iets lekkers erbij. Het leuke is dat iedereen blij is, je bent echt even een dagje uit. De kinderen kunnen klimmen op de klimmuur in de draaimolen of een leuke workshop doen. Bij Nickies kunnen ze hun eigen bord beschilderen met porseleinverf. Sommigen komen elk jaar terug, zo leuk vinden ze het. Maar ook voor de dames is er een basis workshop servies stippen met kleur. Zo leuk om te doen en wie weet een nieuwe hobby! Natuurlijk zijn er weer heel veel leuke accessoires in de tent maar ook cadeautjes voor Vaderdag, afscheidscadeautjes voor juf of meester, een leuk cadeau voor een geslaagde of voor zomaar iemand een lief kaartje, kaarsje of zeepje. Cadeautjes voor iedere portemonnee. Na vijf uur wordt het rustiger en als het tijd is gaan de spullen weer in de tent en het zeil erover, thuis even bijkomen en dan weer een nieuwe dag.

Zondag beginnen we hopelijk met een zonnetje en gaat de tent weer open. Alles weer netjes uitstallen en nog snel een kopje thee. 1e Pinksterdag is er echt 1 om er op uit te gaan, de rijen staan al voor de ingang en het is meteen lekker druk. De dames bij de workshoptafel zijn ingewerkt dus laat de kinderen maar komen. Zelf geef ik twee keer per dag de workshop stippen dus ook de dames zijn welkom. Drie generaties vandaag want mijn moeder en dochter helpen iedereen bij de keuze voor een mooie aankoop, een plaid, leuke bekers, windlichten, mooie tas of sjaal, teveel om op te noemen.

Er is voor iedereen iets te zien op de fair, tuinmeubelen, accessoires, tuinhaarden, tuinadvies en in de boomgaard voor de liefhebbers heel veel leuke brocante. Maar ook de stands met lekkere broden, smeersels, pies, genoeg lekkers om mee te nemen voor thuis. Pauze kun je houden op de diverse plekken op de fair met drankjes en hapjes. Ook hier voor iedereen iets te kiezen. Een na zo’n mooie dag blij met je aankopen naar huis, lekker op de fiets of met het busjes naar de parkeerplaats. Wij sluiten het tentje weer en maken ons op voor nog zo’n mooi dag. En als ook die voorbij is, en de laatste mensen van het veld druppelen, snel alles inpakken want de tent moet die avond nog leeg. Alles in dozen, kasten uit elkaar en tafels weer ingeklapt. Gebeld of de hulptroepen weer komen met een extra auto en aanhanger zodat alles weer opgeladen kan worden. Gelukkig gaat het afbouwen altijd snel en zijn we snel weer thuis. Heerlijk eten, bijkomen van een aantal hele drukke maar hele gezellige dagen, zitten we met een voldaan gevoel aan tafel. Nu thuis weer alles opruimen en een plek geven in het atelier maar daar hebben we dan weer een paar dagen tijd voor :).

Ik ben benieuwd of jij ook naar de fair komt en wat jij er zo leuk vindt? Ik hoor het graag. Duim je mee voor mooi weer!

Een workshop is een beleving

Wat is het toch fijn als de zon weer schijnt.  De wind en regen van de vorige weken lijken nu toch echt voorbij. Wat heeft het gestormd. Word jij daar ook een beetje onrustig van? Ik kan de eerste dagen met slecht weer nog wel bedenken: wat geeft het we maken het binnen lekker warm en gezellig maar na een paar dagen ben ik het, net als iedereen toch een beetje zat. Gelukkig is er vaak wel een momentje dat het even droog is en je letterlijk even kunt uitwaaien buiten. Gelukkig schijnt nu de zon weer, bloeien de eerste bloesembomen en voel je de lente in de lucht.

De zon in de zee, prachtig!

In het atelier is het ook altijd gezellig vertoeven. In deze periode brand de kachel lekker, zijn de lampjes en kaarsjes aan en volg je het snoer van lampjes naar binnen. Binnen ruikt het naar lekkere appeltaart die net uit de oven komt en nog heerlijk warm is. Een workshop bij Nickies doe je niet alleen voor het resultaat maar is een beleving. Een ochtend, middag of avond even lekker er uit zijn. Dit kan met een groep maar ook alleen kun je gewoon aanschuiven. We zitten dan gezellig met elkaar aan de lange tafel en er is meteen contact en gezelligheid.

Heerlijk warme appeltaartjes

Bij binnenkomst is er vaak al een positieve reactie, oh wat is het hier leuk, wat een gezellige ruimte, er gebeurt iets en het doet iets met je. Niet mijn eigen woorden hoor, maar wel leuk om te horen natuurlijk.  En creatief bezig zijn doet ook iets met je geest, het geeft rust en ruimte. Laatst was er een groep familie, zussen en nichtjes die af en toe iets leuks doen met elkaar. Een van hen kwam iets later binnen vanuit haar werk. Ze had een drukke dienst gehad in het ziekenhuis. Ze ging zitten, dronk een kopje thee en genoot van haar taartje, daarna ging ze aan de slag met het schilderen van een bord. Na een half uurtje kwam er een diepe zucht, he he, zei ze, ik kom hier helemaal tot rust. Bij de workshop dikke dames schilderen komen er enkele soms een beetje sceptisch binnen, ik ben helemaal niet creatief, weet niet of ik dit wel kan. En dan hoor je na een tijdje, jee ik wist niet dat ik dit zo leuk vond, ik ben er helemaal blij mee.  Ook een grote groep met dames die altijd veel aan het kletsen zijn met elkaar kan opeens even stil zijn. Dat je ons stil krijgt is heel bijzonder zeggen ze dan. En alles mag, als je wel gezellig wilt kletsen is dat prima maar je merkt ook dat het fijn is gewoon even lekker met een kwast en kleurtjes bezig te zijn.

Een tafel vol gezelligheid

Soms merk ik dat het moeilijk is om je perfectionisme los te laten. We werken met een voorbeeld maar daarna maak je er je eigen creatie van. In de kleuren die jij mooi vindt, die bij je passen of passen bij  je interieur. Dat is voor de een met lekker veel kleur en voor de ander juist wat meer naturel. En dan zeg ik altijd, laat het voorbeeld los, het hoeft niet precies gelijk te zijn, het voorbeeld gaat niet mee dus daarna is het jouw creatie. 

Rechts het voorbeeld, links een geheel eigen resultaat!

Zo is een workshop niet alleen iets wat je doet voor het resultaat maar een paar uur beleving. Het even gewoon zijn en nergens aan hoeven denken. Alles staat klaar en het fijne is, je mag ook gewoon weer alles laten staan en hoeft niks op te ruimen, hoe fijn is dat :). Ik krijg ook vriendinnen die elkaar een beleving cadeau geven en samen een workshop komen doen. Hoe mooi is dat! Soms krijg ik als reactie, daar heb ik geen tijd voor maar hoe fijn is het als je daar een keer tijd voor kunt maken. Creatief bezig zijn is goed voor je geest en zo werkt een workshop als een stukje mindfullness.

Do SOMETHING creative every day!

Als je het leuk vindt te reageren op deze blog zie ik je berichtje graag in de mail info@nickies.nl.

Een nieuw jaar

Een nieuw jaar ligt voor ons, de eerste maand is zelfs al weer voorbij. Het is net of het elk jaar sneller gaat. Ik ben niet van goede voornemens die perse in moeten gaan op 1 januari. Het is natuurlijk elke dag een moment om je iets voor te nemen als je dat graag wilt. Het je eraan houden dat is een tweede, en dat valt niet altijd mee. Zeker niet als je weer even een paar kilootjes kwijt wilt, die komen er ook steeds sneller aan met de jaren en gaan er steeds moeilijker weer af. En ik vind ook alles zo lekker. Maar dan gebruik ik de regel van Mieke Koster, is het echt een 8 of een 9 waard. Elke dag een koekje kan ik best laten staan, chocolade wordt al lastiger maar af en toe een echt lekker taartje, van een goede bakker is echt een genietmomentje.

Het einde van het jaar en het nieuwe wat voor je ligt is toch altijd even een moment van bezinning. Hebben we genoten, wat waren de leuke momenten maar ook waar heb ik van geleerd of wat wil ik volgend jaar anders doen. Wij nemen het door tijdens het kerstdiner met ons gezin, met een wens of vraag in een zelfgemaakte christmasscracker of een pot met praatkaartjes uit het kerstpakket of gewoon het potje met de gespaarde lipjes van de theezakjes.

Een nieuw jaar begint ook met een nieuwe agenda. En ondanks het digitale tijdperk heb ik toch graag een papieren agenda met mooie inspiratie foto’s. Dit jaar heb ik die van By Claire met frisse, kleurige foto’s en haakinspiratie. Een nieuwe agenda voelt net als vroeger als je in een nieuw schrift mocht beginnen. Dan ging je met je vulpen extra mooi schrijven. Heel jammer dat het op bladzijde 2 of 3 alweer wat slordiger werd. En zo voelt een lege agenda ook, en ook dan blijft hij al heel snel niet leeg meer.  Het mooiste is als hij gevuld wordt met mooie en leuke dingen. Hoe leuk is het dan als je je werk ook echt leuk vindt. Er staan al weer verschillende workshops geboekt en dit zijn altijd hele gezellige avonden.  De tuinfair in Midwoud staat al weer in de agenda, elk jaar als ik aan het opbouwen ben denk ik, wat een klus. Maar hoe leuk is het als je ’s ochtends het veld op loopt met al die witte tentjes, je tijdelijke winkeltje voor 3 dagen open doet en er de hele dag vrolijke mensen langs komen. Dit jaar valt de Pinksteren weer later dus zet het maar vast in jouw agenda, 8, 9 en juni.

Wat ik vergeet in de agenda te zetten is af en toe even tijd voor jezelf, een lekker potje thee met een goed boek of een haakwerkje. Dat is voor mij de ultieme ontspanning. Of een mooie wandeling als de zon schijnt, als de eerste blaadjes weer aan de bomen komen. Misschien moeten we die momenten ook in de agenda zetten, zelfs als ze geweest zijn, als een soort dagboekje. Zodat we als we aan het eind van het jaar het jaar weer even doornemen zien hoeveel mooie, kleine genietmomenten er zijn geweest.

Ik hoop dat jullie ook je agenda mogen vullen met mooie dingen, leuke uitjes, ontmoetingen, gesprekken met mensen. Dat zijn de belangrijke dingen in het leven.